The little house that couldn’t

I tried to LOVE this house. To treat it well, clean it, paint it, see it’s positives (admire the way the morning sunlight poured into the kitchen, the fact the backyard got direct sun all afternoon, the songs of the birds in the back yard) but I never truly LOVED it. I tried and I made the BEST of the space and neighborhood – walked to the playground, thrift store, library, bakery/coffee shop, Little Free Library – but the way the house was laid out never felt right. It never made sense. It didn’t flow. Eventually it no longer met our needs as a growing family.

Many years ago a previous owner converted the one car garage into a ‘family’ room. After inheriting many large furniture peices from my husband’s family home, we changed the room into a formal dinning room which was great, except that the room got SO cold in the winter time (despite having the thermostat at 70 degrees) that we could not eat in there comfortably. We had to put a space heater in there. I am not sure if they ever insulated the outside wall. The floor must have been built overtop of the original concrete. To not be able to eat in there during the winter was an issue.

The family room converted from a garage

Another previous owner also built an addition on the back of the house off of the kitchen. This cut quite a bit of counter space from the kitchen making an already small 1948 kitchen even smaller! But, it was actually the most beautiful room in the house with a vaulted ceiling and skylight. It had it’s own full bath and separate entrance. At one time, we actually rented it out as a rental with shared kitchen/laundry and all utilities included. We had a lovely tenant for a year and a half and got $550 per month (which is average in our area). It would make a great mother-in-law space or even a great air B&B but due to my husbands music business, over time it became the music studio. A very over crowded music studio and not a very efficient use of space. The studio gear was always spilling over into the dining room and living room. And it wasn’t sound proofed, so if drums were happening back there while I was in the kitchen cooking, it was just too loud.

The addition

Private entry into the addition

You can see here that the kitchen cabinets were turned at an ‘L’ shape to make a hallway into the addition. This made our kitchen tiny!

My work space was a corner of the original dining room which as also the main walk through of the house and I shared it with our 50lb canine and her crate. My corner was lovey and we joked that the my desk was in the “womb” of the house. It was smack in the center where all living creatures, fur babies and biological babies seemed to find their way too which made it a bit distracting at times.

The corner where my desk sat

Being a home built in 1948, it had it’s uniqueness but also it quirks. I will never know why we continuously had slow draining pipes (we snaked two times a year). Maybe it was the actual city sewer system. The city piping is old and they have been digging up and replacing pipes around the city for years now.

And the NOISE. Oh My God, the noise! the sirens (we lived within 3 miles of TWO hospitals), ambulance, fire trucks, police cars, booming car stereos, party at the student rentals, weekend partiers yelling outside on the street at all hours of the night on the weekends. The bars are open until 4 am here so…..ALL Hours of the night. The colorful language is not something that is conducive to babies and toddlers sleeping through the night when yelling is happening directly outside your windows.

We thought about expanding the family room out to meet the back of the addition. Since we were sounded by rentals and one of the few remaining single family homes, any updates we did would never provide a real return. We could never spend $20k to expand and upgrade the kitchen because we would be hard pressed get $200K-220K in that neighborhood when everything else sells for $170K. We are already one of the largest and nicest homes on the street.

Ultimately the best decision for us was to sell and move on. Wishing this house the best. We hope a nice family finds you.

I will miss this massive Colorado Blue Spruce and the birds that call it home

But I won’t miss this teeny tiny kitchen…

 

 

2 thoughts on “The little house that couldn’t

Please leave a comment

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s